Boj o náhradní výživné

19. 10. 2007 12:00:14
Za arogantní, hloupá a místy i nebezpečná pro české ženy lze označit vystoupení dvou koaličních poslanců, kteří vystoupili v diskusi k návrhu zákona o náhradním výživném.

Škoda, že si ani jeden z vystoupivších kolegů zákon nepřečetl. Kdyby tak učinili, pak by jistě věděli následující: Nikdo z nás nechce, aby existoval nějaký státní „supertaťka". Děti opravdu zestátňovat nechceme. Jsme rádi když žijí v úplné rodině s mámou a tátou - v rodině, kde kromě hmotného zabezpečení dostávají i to nejdůležitější - lásku,bezpečí a domov.

Jenže mezilidské vztahy nikdy nefungují ideálně a i z hodného beránka se vlivem neovlivnitelných okolností může stát zlý beran

A to platí i pro instituce. Kdyby pracovaly tak, jak mají, nebylo by třeba zákonné úpravy a zákon by nespatřil světlo světa. Každoročně je stíháno několik tisíc osob pro neplacení výživného. Státní orgány jsou bezmocné. Pokud budeme výživné zálohovat s povinností jej vymáhat, pak bude zájmem i těchto institucí peníze do státního rozpočtu vrátit. Prostě budou motivovány konat. Ale, ačkoli máme plná ústa motivace a skloňujeme ji ve všech pádech, ve finále na ni rezignujeme a dluhy odpustíme. Prý je to výhodnější, bez ohledu na dopady a zodpovědnost.

Máme demografickou krizi a měli bychom být vděční za každé jednotlivé dítě, které se narodí a o které se někdo, byť osamělý rodič, pečlivě a zodpovědně postará.

Pokud pan ministr zná samoživitelky, které se dokáží postarat samy o sebe, tak jim blahopřeji - určitě je to jejich vlastní pílí či prostě mají štěstí. Řada dalších samoživitelek ale takové štěstí nemá. Spoustu z nich totiž nikdo nezaměstná - mají děti a proto jsou pro zaměstnavatele příliš rizikové. Stačí se podívat do statistik. Nejvíce nezaměstnaných žen je ve věku, kdy mají malé děti. Říká se tomu diskriminace. Ale třeba má pan ministr jiné vysvětlení. Možná by raději viděl ženy se slušivými zástěrkami doma u plotny, vzorně pečující o své manžele.

Argumentace, že návrh poškodí chudé děti z úplných rodin považuji za absurdní a nebezpečný.

Co je lepší? Mít milujícího tátu s mámou a úplný domov anebo čekat na tátu nebo mámu, kteří odešli? Děti z neúplných rodin jsou na tom vždy hůř. Trpí rozpadem rodiny, a to i v případě, kdy mají dobré ekonomické zázemí. Chybí to hlavní - pocit jistoty domova a bezpečí. Děti ale nemají být oběťmi hádek svých rodičů. Vždyť jde v první řadě o ně.

Když vezmeme kalkulačku a začneme počítat, dojdeme k zajímavým závěrům. Částka cca dvou miliard, které jsou počítány na zálohované výživné, jsou pouhým zlomkem toho, co musí stát vynaložit na sanaci jiných jevů, jako jsou třeba drogy, krádeže či další sociálně patologické jevy.

Každý rozumný stát bojuje proti sociálnímu vyloučení a proti rozvírání sociálních nůžek mezi občany. Děti matek/otců - samoživitelů jsou nejohroženější skupinou. A komu jinému, než dětem by měl stát podávat pomocnou ruku?

Snad poslední poznámku - pan ministr to sice jasně neřekl, ale mám pocit, že ženy - samoživitelky považuje za viníky svého stavu. Zároveň je považuje za hlupačky, které sedí doma a čekají, až se o ně někdo postará. V uplynulých dvou letech jsem potkala řadu samoživitelek a znám stovky příběhů žen, kterým jejich partner dluží na výživném pro společné děti i statisíce korun, a to jsou mezi nimi i bohatí podnikatelé nebo známí umělci. Všechny tyto ženy si zaslouží úctu společnosti, která k nim není přátelská. I ony si zaslouží tu podanou ruku. Jsem přesvědčena o tom, že společnosti se tato pomoc vždy vyplatí více než bláboly o hrdinství nositelů vlastních chyb, řeči o státním „supertaťkovi" a zodpovědnosti.

Autor: Anna Čurdová | pátek 19.10.2007 12:00 | karma článku: 19.99 | přečteno: 2277x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1307
Poslankyně za ČSSD a stínová ministryně pro ženu a rodinu Mgr. Anna Čurdová vystudovala pedagogickou fakultu v Hradci Králové a přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V minulosti působila jako pedagožka a výchovná poradkyně. V roce 2002 byla zvolena do Poslanecké sněmovnz Parlamentu ČR. Vždy se zajímala o sociální problematiku, zejména pak o ženskou problematiku, jako je například sladění profesního a rodinného života. Je členkou stínového kabinetu ČSSD - ministryně pro ženu a rodinu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...